fredag 25. januar 2013

2 des - Graduation Party at Miles2Smiles


I dag var dagen kommet, det var en stor dag for både foreldre, elever, søsken, lærere og tanter. I dag skulle Topclass elevene få beviset på at de var klare for skolebenken. De var nå klare for en lang juleferie, og forhåpentligvis skulle de fleste begynne i Primary 1 etter jul. Etter å ha gjennomført Babyclass, Middleclass og Topclass skal nå de 20 elevene videre i livet. Mange av de har vært på Miles2Smiles siden de var 5 måneder, og nå er de fleste 5 år. 
Dette var en festdag, og alt skulle være bra, barnehagen skulle strigles, pyntes og vaskes. I dag skulle alt være på stell, og alt skulle vises fra sin beste side. Maten hadde alle mødrene hjulpet til med i flere dager i forveien, de hadde forberedt lenge. Noen hadde begynt å koke kl 04 om natten for å få alt i stand til den store festen.

                                                    Teacher Mary and Aunty Marie
                                                    Gladjente
                                         Denne jenta har nok mange sommerfugler i magen..

Jeg, Marie, Halvor og Jørund hadde fått i oppdrag å lage ett julespill med noen av barna.  Vi tok utfordringen, og tenkte at dette ville gå veldig greit. Men det skulle det vise seg å være lettere sagt enn gjort, å få seks 4 åringer til å stå der vi plasserte de. Vi leste juleevangeliet, og gjorde ett tappert forsøk med å dramatisere det hele. Heldigvis er små barn søte uansett, folk smilte og klappet. Når denne seansen var ferdig var vi greit varme i hodet, og glad for at det hele var over.

                                                    SMIL:)
                                         Glede


Videre på programmet hadde alle klassene (Babyclass, Middleclass og Topclass) underholdning. De hadde øvd i flere uker, og var utrolig flinke. Etterpå var det straks duket for den gjeve utdelingen av diplomer, og elevene hadde fått på seg graduation draktene. Jeg var så stolt over de, en kunne se lang vei hvor stolte og flotte de følte seg.

                                          Teacher Joey, lærer for Topclass
                                          Utdeling av diplomer
                                                       Stolt!

                                                    Stolt mor og datter
                                                   
                                         Stolt alenefar og datter, Hilda

Olivia, som vasker klærne våre hadde en jente i Topclass. Oliva er alenemor, og har veldig avgrenset med ressurser. I hele to måneder før denne festen hadde hun spart alle pengene for å kjøpe en ny kjole og ett par nye sko til Shakira. Som mor ville hun at Shakira skulle føle seg flott denne dagen. Det var en stolt Olivia som fikk se sin datter motta diplomet. Olivia er en slik dame jeg bare må beundre, for en mor hun er. Den damen gjorde alt hun kunne for at Shakira skulle føle seg vellykket denne dagen, hun ville gjøre denne dagen til ett godt minne. Det var rørende å se den stolte alenemoren, særlig når jeg visste hvor mye hun måtte gjøre for å gi Shakira denne dagen. 


                                                    Olivia og Shamilla(hennes yngste datter)
                                          Shakria får utdelt diplomet
                                          Mmm, is!


For disse 20 barna var dette en stor dag. De fleste av barna har alenemødre med en vanskelig bakgrunn. Mange av mødrene har strevd mye for å få barna sine der de er i dag. For mange av mødrene er denne dagen en drøm i oppfyllelse. De færreste av mødrene har utdannelse, men har likevel skjønt av utdannelse er nøkkel til ett bedre liv. Det at de er klare for Primary 1 er ingen garanti for fremtiden. Ingen vet er hvor fremtiden vil føre disse barna. Skole er dyrt i Uganda, og de fleste er helt avhengige av sponsorer for å komme seg inn i skolesystemet. Neste skritt for Olivia og mange av de andre alenemødrene er nå å finne en skoleplass til deres kjære barn. Samtidig vet hun at, om Shakira skal få en skoleplass i Primary 1 krever det mange hverdager med mye jobbing.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar