I
dag hadde Ananias, vår kjære luganda lærer invitert oss hjem til landsbyen sin.
Dette hadde han gledet seg til i lang tid, og det hadde for så vidt vi også.
Dagen begynte med å kaste på seg noen sømmelige afrikanske kjoler, for så å
møte en smørblid Ananias lenger ned i gaten som var reiseklar som aldri før.
Han sto klar med bil til oss og alt var klart til avreise. Vi visste lite om
hvordan denne dagen skulle bli, ville vi bli overfalt av en hel landsby eller
hvordan skulle dette gå for seg? Vi kjørte ca 1 time utenfor Kampala, der ble
vi møtt av den grønneste natur og de roligste strøk. Da vi svingte inn gjennom
hekken fikk vi se ett nydelig hus i de fredligste omgivelser. Vi ble ønsket
hjertelig velkommen, og fikk virkelig testet luganda kunnskapne.
Så
var det tid for befaring av Ananias sin egen jungel. Her kunne en finne det
meste som hører Afrika til av frukt og grønt. Blant annet delikatessen termitter,
banantre av alle varianter, kaffetrær i fleng, maisjorder så langt øye kunne
se, papaya trær, mangotrær og bønnejorder. Etter noen timers jungelsafari fant
vi det nødvendig med en velfortjent sukkerrør pause. Dette er virkelig en frukt
de spiser mye av i dette landet. Det smaker veldig godt, litt som jordbærmelk,
men konsistensen er derimot nærmere følelsen av å gnage på ett tre.
Resten av dagen gikk med på
matlaging, jeg fikk skjært av hodet på hanen, som var dagens hovedrett. Jeg
tror de hadde invitert inn store deler av familien, og alle var med å stelle i
stand. Etter en hel dags arbeid var endelig maten klar, da hadde de stått på
hele dagen for oss. For ett herremåltid vi fikk! Her fikk vi all mulig
afrikansk mat; som ris, matoke, kylling, rotfrukter, søtpotet, vanlig potet,
grønnsaksblanding, peanøttsaus, avokado og ananas. Det var ikke måte på, og her
skulle det spises! Når afrikanere spiser, lesser de oppå så vanvittig mye, jeg
skjønner ikke hvordan de klarer å fordøye det hele. Her nede er motoke en
veldig populær rett, dette er en banantype som kan minne om konsistensen til
potet, samtidig med en syrlig smak. Dette er under kraftig tilvenning for min
del. På den måten prøver jeg diskret å unngå det i størst mulig grad. Men det
er slettes ikke lett å slippe under matoken. Og det du får på tallerken må
spises opp. Etter dette måltidet følte jeg meg sprekkeferdig, men herlighet for
en matglede de har i dette landet. De elsker å servere oss maten sin, og gleder
seg alltid over alt de kan gi oss. Gjestfriheten er noe vi nordmenn bare kan
drømme om. I stedet for å stelle i stand flere uker i forveien, hvorfor kan
ikke bare alle lage maten i lag den samme dagen tenker de her? Og etter
herremåltidet var det tid for oppvask, også her skulle alle inkluderes! Vi ble
tildelt hver sin balje, så her var det bare å sette i gang. Før vi skulle hjem
sendte de med oss mange pinner sukkerrør og maiskolber. Vi følte ikke vi kunne få
takket dem nok, men for en dag! Afrikanere er et helt spesielt gjestfritt
folkeslag!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar