For noen dager! Helt
fantastisk! Nå har vi vært på skolen i tre dager, og begynner så smått å
skjønne rutinene. I løpet av disse dagene har vi skjønt at skolesystemet er veldig ulikt fra det
vi er vant med hjemme i Norge. Her består en klasse av mellom 80 og 120 elever. Du skjønner kanskje ikke hvordan i all verden man organiserer dette, men måten man løser dette på er å springe i en
stor ring. De første dagene har jeg og Halvor bare vært en av elevene, vi har
vært i en rolle der det bare er se og
lær. Det er Veldig greit sånn i begynnelsen egentlig.
I løpet av en dag har
vi kanskje fire gymtimer med 4 ulike trinn. Hver time blir startet med at en av
elevene ber høyt, det er utrolig å høre hvor reflektert så små barn kan være. Her nede har elevene også veldig mye respekt for læreren. Jeg synes det
er veldig uvant at de ser så vanvittig opp til oss. Neste uke er det vi som skal
være læreren de bare nikker og sier ja til.
En får i grunn veldig
god selvtillit av å være muzongo, å være to med hvitt skinn er veldig spesielt,
så vi er veldig populære. Når vi leker, sloss de omtrent om å få være på lag
med oss. Så selvtilliten stiger vertfall i det minste for hver dag. Her på
skolen er det også veldig vanlig med rop for alt mulig, de har ett rop med rim
for det meste. Noen rim begynner å sitte, når du har den samme gymtimen fire ganger
til dagen.
Coach Joseph
Slik springer de i en stor sirkel
På onsdag spiste vi lunch på skolen, det besto av posho, bønner og litt kjøtt
av ett eller annet slag. Jeg og Halvor fikk hver sin tallerken, men ingen
bestikk. Vi satt å kikket litt i luften, og visste ikke helt hvordan vi skulle
angripe denne tallerken. Var det virkelig meningen at vi skulle spise med
hendene eller skulle vi vente på en gaffel? Vi fikk spørsmål om vi likte det,
og vi skjønte fort at her var det bare å antibacce seg og starte måltidet.
Posho er forresten min favoritt, det er en slags blanding av grøt og ris.
Bønnene og sausen var litt verre å spise med hendene, men jeg tror vi klarte
oss relativt bra.
Bønner og Posho
Her er vi klar til vårt første måltid med hendene
Etter vi har hatt
gymtimene er det obligatorisk Lugandalesson. Vi har en veldig hyggelig dame som
er lærer her på skolen. Om ikke lenge snakker vi nok flytende luganda, nesten
vertfall.
På torsdag spiste vi lunch med staben på Strømme kontoret. Vi fikk for første gang servert fisk, og den fisken var ikke fra hvilken som helst sjø, men nemlig fra selveste Victoria sjøen.
På torsdag spiste vi lunch med staben på Strømme kontoret. Vi fikk for første gang servert fisk, og den fisken var ikke fra hvilken som helst sjø, men nemlig fra selveste Victoria sjøen.
Etter dette tenkte vi
å overraske våre teampartnere med litt middag.
Joseph, en som jobber
der vi bor skulle følge oss til markedet. Dette var vår første tur på ett
virkelig afrikansk marked. Vi hadde ikke helt peiling hva vi skulle lage, men
vi trengte vertfall noe kjøtt. Han fulgte oss til kjøttboden, men det var litt
i det meste kultursjokk for min del. Jeg følte minst jeg fikk salmonella av å
se inn i den romtempererte kjøttboden. Der hang en hel geit klar. Vi ble litt
satt ut, å prøvde å forklare at vi kanskje heller ville ha kylling. Vi spaserte
videre og kom til hønene. Der satt det tett i tett med levende høns. Vi fikk
godkjenne om vekten på hønen var god nok før hodet skulle kuttes av.
Vi fulgte spent etter
for å se hvordan dette skulle gjøres. Her var det kort prosess, han strakte ut
halsen og kuttet hodet rett av, dukket den i vann og nappet av fjæra. Så
kvesset han kniven og vips så hadde vi middag. Til første gang og være vil jeg
påstå at det ble en grei middag. Kanskje litt seig, men helt grei, det var
vertfall den ferskeste middagen jeg noen gang har spist!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar